OBISK MLADINSKIH PISATELJEV – OKO BESEDE

OBISK PISATELEJVV soboto, 14. 9. 2024, smo imeli kulturni dan. V okviru literarnega festivala Oko besede nas je obiskalo okrog 25 ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z otroško in mladinsko literaturo. Učenci naše šole so spoznali pesnike, pisatelje in ilustratorje.
Druženje je potekalo v dvorani za vse učence naše šole. Gostom smo najprej izrekli dobrodošlico s krajšim programom, pozdravila in nagovorila sta jih namestnica ravnateljice ga. Silvestra Gomboc in g. župan Danilo Kacjan.
V prvem delu je ustvarjalce v dvorani predstavila ga. Norma Bale, ki je osrednje goste povabila na oder. Kot prva se je predstavila pisateljica Mateja Gomboc, ki je učencem zelo doživeto prebrala odlomek iz knjige in jih navdušila z zgodbo o papigi, ki je rada kričala besedo butelj. Sledila je Neli K. Filipić. Ob njeni zgodbi so učenci napeli možgane in pomagali računati njenim junakom. Kot tretji se je z zelo kratkimi in vedno daljšimi pesmimi predstavil Ambrož Kvartič. Navdušil nas je s tem, da je vse pesmi znal na pamet in jih zelo doživeto predstavil… No, razen zadnje, najdaljše, katere predstavitev naj ostane skrivnost.
Sledil je odmor, kjer so se učenci družili z gosti, jih prosili avtograme in spraševali vse mogoče. Učenci so bili presenečeni nad tem, kako prijazni, ustrežljivi, zabavni in zgovorni so naši pisatelji in pesniki.
Kot zadnja se nam je predstavila Tina Arnuš Pupis, ki sta jo na odru spremljala dva glasbena kolega. Ob prebiranju zgodb sta jo spremljala s harmoniko, klarinetom, piščalko, ropotuljo ter različnimi nenavadnimi glasbili. Učenci so radovedno poslušali zgodbo o lisički, nato pa je predstavila še svoje mojstrsko delo Zebra v ogledalu, ki jo lahko beremo v obe smeri.
Že nekaj dni prej smo se na šoli intenzivno pripravljali na kulturni dan, tako da smo prebirali zgodbe teh avtorjev, poustvarjali – risali in izdelovali plakate, kar so z navdušenjem opazili tudi naši gostje in upamo, da nas še kdaj obiščejo.
Hvala vsem, ki ste popestrili ta dan in pripomogli k njegovi izvedbi.

Galerija

Nataša Krpič

Obiskovalci

Na strani je 1352 gostov in ni članov .