baner konec

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE V ŠOLSKEM LETU 2023/24

LOGO solska shema eu barven1 FitWzk4MCw5ODAsImI3ODM3MWUwYzUiXQ


Slogan OSNOVNE ŠOLE CANKOVA:

shema sol sadja

shema sol sadja1

Evropski sistem razdeljevanja sadja v šolah

Naša osnovna šola sodeluje v evropskem sistemu razdeljevanja sadja
s finančno podporo Evropske unije.

V šolskem letu 2023/24 bomo spet vključeni v shemo šolskega sadja in zelenjave.
Shema šolskega sadja in zelenjave pomeni sistem dodatnega razdeljevanja sadja in zelenjave v šoli. Za ta projekt dobimo finančno pomoč Evropske skupnosti in Republike Slovenije.
Glavni cilj šolske sheme (ŠS) je izboljšanje prehranskih navad s pogostejšim uživanjem zelenjave in sadja ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih, saj se le-te oblikujejo v otroštvu in mladostništvu.

Šolska shema naj bi pripomogla k ustavitvi naraščanja pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa. Pomembno vlogo pri doseganju teh ciljev imamo šole, saj imamo didaktična znanja, da učencem lahko spremenimo odnos do prehranjevanja, jih spodbujajo k zdravemu prehranjevanju na njim dostopen način z razlagami in utemeljitvami.

Vsak zaposleni na šoli izvaja različne spremljevalne dejavnosti, ki jih opredeli v letnem načrtu izvajanja šolske sheme, ki je v obliki e-vprašalnika in namenjen vrednotenju sheme.

Pri načrtovanju in izvedbi spremljevalnih dejavnostih si učitelji pomagajo s priročnikom na spodnji spletni povezavi:

SHZ_e-Prirocnik-o-zelenjavi-in-sadju_splet_zadnji.pdf (gov.si)

Pri tem pa zmanjšujemo neenakosti med učenci in mladostniki iz različnih socialno ekonomskih okolij. Skupno delo vseh zaposlenih in ob podpori vodstva šole, je ključno za uspešno izvedbo šolske sheme.

 Koordinatorka: Marjeta Rinderer

 

Povezava na spletno strana projekta

 

Obiskovalci

Na strani je 221 gostov in ni članov .