OSNOVNA ŠOLA CANKOVA
JEDILNIKI - VRTEC
I. in II. starostno obdobje
- JULIJ 2025
- JUNIJ 2025
- MAJ 2025
- APRIL 2025
- MAREC 2025
- FEBRUAR 2025
- JANUAR 2025
- DECEMBER 2024
- NOVEMBER 2024
- OKTOBER 2024
Jedilnik oktober 2024 (PDF)
- SEPTEMBER 2024
Jedilnik september 2024 (PDF)
Vodja prehrane: |
Bili Štertak |
OSNOVNA ŠOLA CANKOVA
MALICA, POPOLDANSKA MALICA IN KOSILO OSNOVNE ŠOLE CANKOVA:
- JUNIJ 2025
- MAJ 2025
- APRIL 2025
- MAREC 2025
- FEBRUAR 2025
- JANUAR 2025
- DECEMBER 2024
- NOVEMBER 2024
- OKTOBER 2024
Jedilnik oktober 2024 (PDF)
- SEPTEMBER 2024
Jedilnik september 2024 (PDF)
Spremembe jedilnikov so možne.
Vodja prehrane: | ||
Bili Štertak |
SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji ,lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.
ŠOLSKA PREHRANA
Bistvo dobre, zdrave, raznovrstne prehrane, predvsem pa uravnotežene prehrane je v tem, da je osnova za dobro počutje in zdravje, za notranjo in duševno uravnovešenost, zbranost ter vitalnost. Na šoli se še posebej trudimo, da pripravljamo raznovrstno hrano, ki omogoča zdrav razvoj posameznika.
Da bi bila hrana čim bolj pestra in zdrava, jedilnike sestavlja posebna komisija, ki ima 5 članov: predstavnik kuhinje in vodja prehrane Bili Štertak, pomočnica ravnateljice v vrtcu Brigita Kolmanko (organizator prehrane v vrtcu), učiteljica biologije in gospodinjstva Nina Sirk (organizator prehrane v šoli), razredna učiteljica Marjeta Rinderer, ekokoordinatorica Monika Paluc Zamuda in en učenec šolske skupnosti učencev.
Za učence pripravljamo v naši kuhinji zajtrk, dopoldansko malico, kosilo in popoldansko malico.
Šola je vključena v projekt Šolske sheme sadja in zelenjave in s tem občasno obogati dnevne obroke s svežim sadjem in zelenjavo pretežno lokalnih pridelovalcev.
Na podlagi Zakona o šolski prehrani (Ul. RS št. 3/2013 in spremembe) je prijavo za šolsko prehrano potrebno oddati v mesecu juniju za naslednje šolsko leto.
SUBVENCIONIRANA ŠOLSKA PREHRANA
Pravico do subvencionirane prehrane ureja Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS - Ul. RS št. 62/2010 in spremembe) in Zakona o šolski prehrani (Ul. RS 3/2013 in spremembe).
Učenci lahko pridobijo subvencijo za šolsko prehrano po enakih merilih kot do sedaj. Do popolne subvencije za malico oziroma do brezplačne malice so upravičeni učenci iz družin, v katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 679,51 eurov.
Polna subvencija kosila pa pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 538,46 eurov.
Upravičenost do subvencije se ugotavlja na podlagi veljavne odločbe o otroškem dodatku. V primeru, da te odločbe nimate oziroma da ta ne bo veljavna na dan 1. 9. 2024, je potrebno za pridobitev subvencionirane prehrane na pristojnem centru za socialno delo vložiti posebno vlogo.
Vsi starši oddajo v mesecu juniju prijavo na šolsko prehrano.
CENE ŠOLSKE PREHRANE:
OBROK |
RAZRED |
CENA |
Zajtrk |
1. – 9. razreda |
0,95 € |
Malica |
1. – 9. razreda |
1,10 € |
Popoldanska malica |
1. – 9. razreda |
1,10 € |
Kosilo |
1. – 4. razreda |
2,94 € |
Kosilo |
5. – 9. razreda |
3,24 € |
Prehrano lahko odjavite po telefonu 02/540 91 40 – tajništvo, v primeru odsotnosti poslovne sekretarke pa na telefon 02/540 91 42 – svetovalna služba do 12. ure zjutraj za naslednji delovni dan. V primeru bolezni šteje odjava tudi za tekoči dan, v kolikor je oddana do 8:00 ure.
OZNAČEVANJE SNOVI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI, V OBRATIH JAVNE PREHRANE
S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).
Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.
SNOVI ALI PROIZVODI, KI POVZROČAJO ALERGIJE ALI PREOBČUTLJIVOSTI:
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji ,lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki,pistacija, makadamija ali orehi Queensland ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.
OSNOVNA ŠOLA CANKOVA
POPOLDANSKA MALICA ZA MESEC JUNIJ 2013
DATUM |
POPOLDANSKA MALICA |
3.6. |
Hrenovka, kruh, sok |
4.6. |
Zelenjavna juha, kruh |
5.6. |
Evrokrem, kruh, cedevita |
6.6. |
Pašteta, kruh |
7.6. |
Gobova juha, kruh, banana |
10.6. |
Jabolčni zavitek, cedevita |
11.6. |
Krompirjevi svaljki, solata |
12.6. |
Žemljica, jogurt |
13.6. |
Pašteta, kruh, kumarica,sok |
14.6. |
Gorički golaž, kruh |
17.6. |
Makaronovo meso |
18.6. |
Topljeni sir,kruh, sok |
19.6. |
Rižota, solata |
20.6. |
Zelenjavni namaz, kruh, sok |
21.6. |
Rižev narastek, kompot |
24.6. |
------------------------------------------------- |
POOOOČČČČČIIITTTTNNNIICCCEEE |
Učenci imajo vsakodnevno na voljo tudi napitek (čaj, sok, cedevita)
Spremembe jedilnikov so možne.
Vodja prehrane: | ||
Bili Štertak |
PRAVILA ŠOLSKE PREHRANE
Na osnovi 6. člena Zakona o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 43/2010 z dne 31. 5. 2010) in predloga ravnatelja z dne 30.6.2010 je Svet zavoda OŠ CANKOVA na seji dne 25.8.2010 sprejel
PRAVILA o šolski prehrani Osnovne šole Cankova
1. člen
(vsebina in cilji)
S temi pravili se v Osnovni šoli Cankova (v nadaljevanju šola) določa:
- postopek evidentiranja, nadzor nad koriščenjem obrokov,
- čas in način odjave posameznega obroka,
- ravnanje z neprevzetimi obroki,
- imenovanje in sestavo skupine za prehrano
- ter načine seznanitve učencev in staršev s pravili in pravicami do subvencioniranja prehrane.
Za zadeve glede šolske prehrane, ki jih ne urejajo ta pravila, se uporabljajo določbe zakona, ki ureja šolsko prehrano.
2. člen
(prijava na šolsko prehrano)
Prijavo na šolsko prehrano oddajo starši, skrbniki in druge osebe, pri katerih so posamezni učenci v oskrbi (v nadaljnjem besedilu: starši). Prijava se odda svetovalni delavki.
Prijava se praviloma odda v mesecu juniju za prihodnje šolsko leto. Odda se lahko tudi kadarkoli med šolskim letom.
Prijava na šolsko prehrano se vloži na obrazcu, ki je priloga zakona, ki ureja šolsko prehrano. Prijava se hrani v tajništvu ali svetovalni službi do konca šolskega leta, za katero je bila oddana.
Na podlagi prijave se sklene pogodba o koriščenju šolske prehrane.
3. člen
(šolska prehrana)
Šolska prehrana je organizirana prehrana učencev v dneh, ko se v skladu s šolskim koledarjem izvaja pouk.
V okviru svojih možnosti lahko šola ponudi dietno prehrano. Dietno prehrano lahko uveljavljajo starši učencev na podlagi potrdila lečečega zdravnika ali zdravnika specialista in s strani stroke predpisanega jedilnika. Starši morajo za vsako šolsko leto posebej predložiti novo zdravniško potrdilo.
Šolska prehrana obsega zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico. Pri organizaciji šolske prehrane se upoštevajo smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje.
V letnem delovnem načrtu šola opredeli vzgojno-izobraževalne dejavnosti, povezane s prehrano, in dejavnosti, s katerimi bo vzpodbujala zdravo prehranjevanje in kulturo prehranjevanja.
4. člen
(preklic prijave prehrane za nedoločen čas)
Starši lahko kadarkoli, brez obrazložitve prekličejo prijavo prehrane za nedoločen čas. Preklic prijave prehrane se odda svetovalni delavki. Prijava se lahko prekliče ustno, po telefonu, po faksu ali pisno. V primeru odsotnosti svetovalne delavke se preklic odda poslovni sekretarki.
Preklic prehrane velja z naslednjim dnem po prejemu oz. z dnem, ki ga določi oseba, ki je podala odjavo. Preklic prehrane za nazaj ni mogoč.
5. člen
(odjava prehrane)
Učencu, ki je odsoten od pouka zaradi udeležbe oz. sodelovanja pri dejavnostih, ki jih organizira šola, odjavi šolsko prehrano razrednik.
V primeru bolezni ali druge odsotnosti učenca lahko starši odjavijo prehrano za določen čas oz. čas odsotnosti učenca. Prehrana se odjavi pri poslovni sekretarki. Starši odjavijo prehrano ustno, po telefonu, po faksu ali pisno. V primeru odsotnosti poslovne sekretarke se preklic odda svetovalni delavki.
Če je bila odjava prehrane podana osebi, ki je pooblaščena za sprejeme preklicev in odjav do 8.00 ure, se šteje za pravočasno in velja z naslednjim delovnim dnem po prejemu oz. z dnem, ki ga določi oseba, ki je podala odjavo. Odjava prehrane za nazaj ni mogoča.
6. člen
(uradni zaznamek)
Če starši prijavo na šolsko prehrano prekličejo ali jo odjavijo ustno, napiše oseba, ki je prejela preklic prijave oz. odjavo šolske prehrane, uradni zaznamek z naslednjimi podatki:
- dan in uro preklica oz. odjave,
- ime in priimek osebe, ki je preklicala oz. odjavila šolsko prehrano in njegovo telefonsko številko,
- za katerega učenca je bil podan preklic oz. odjava,
- s katerim dnem se učencu odjavlja prehrano,
- datum in podpis osebe, ki je prejela preklic oz. odjavo,
- drugo.
7. člen
(neprevzeti obroki)
Obroke, ki niso prevzeti do 13.40 ure, šola brezplačno odstopi:
- drugim učencem
Neprevzetih obrokov ni dovoljeno pogrevati ali shranjevati. Potrebno jih je dnevno razdeliti v skladu s prejšnjim odstavkom ali odstraniti.
8. člen
(komisija za prehrano)
Ravnatelj lahko imenuje komisijo za prehrano, ki daje mnenja, predloge o šolski prehrani, sestavlja jedilnike in opravlja druga potrebna opravila . Komisija šteje 5 članov.
Komisijo imenuje ravnatelj s sklepom za vsako šolsko leto posebej. Predsednik komisije je organizator šolske prehrane na šoli.
9. člen
(seznanitev učencev in staršev)
Šola seznani učence in starše o organizaciji šolske prehrane, pravilih šolske prehrane, subvencioniranju malice oz. kosila ter o načinu in postopku uveljavljanja subvencije najkasneje do začetka šolskega leta.
Starše in učence se do začetka šolskega leta praviloma seznani preko prvega skupnega roditeljskega sestanka, oglasne deske, spletne strani šole, lahko pa tudi v publikaciji šole.
Starše se seznani na prvem skupnem roditeljskem sestanku, učence pa prvi šolski dan v okviru razredne ure. Seznanitev pa je lahko tudi v obliki samostojnega dokumenta.
10. člen
(evidentiranje in nadzor nad koriščenjem obrokov)
Šola vodi dnevno evidenco o:
- številu prijavljenih učencev,
- številu prevzetih subvencioniranih obrokov,
- številu odjavljenih subvencioniranih obrokov,
- številu nepravočasno odjavljenih subvencioniranih obrokov za prvi dan odsotnosti zaradi bolezni oziroma izrednih okoliščin vodi oseba, ki jo za to pooblasti ravnatelj.
Evidenco vodi oseba, ki jo za to pooblasti ravnatelj.
11. člen
(pogodbena razmerja)
Vsa pogodbena razmerja, ki jih je sklenila šola za potrebe zagotavljanja šolske prehrane pred uveljavitvijo teh pravil, prenehajo veljati v skladu s pogodbenimi določili.
12. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z uveljavitvijo teh pravil preneha veljati Pravilnik o določitvi kriterijev za dodelitev sredstev učencem za subvencionirano šolsko prehrano z dne 21.6.2004, ki ga je sprejel svet šole na svoji 11. seji in njegove dopolnitve.
Ne glede na določbe teh pravil se predpis iz prejšnjega odstavka uporablja do 31. avgusta 2010 za zagotavljanje sredstev za prehrano učencev vpisanih v šolskem letu 2009/2010.
13. člen
(veljavnost pravilnika)
Pravilnik stopi v veljavo naslednji dan po objavi na oglasni deski šole.